Kateri štedilnik kupiti?

Prednosti in slabosti različnih tipov štedilnikov

Kupujete nov štedilnik? Vprašanje »Kateri štedilnik kupiti?« v zadnjih letih z razvojem novih tehnologij postaja vse bolj kompleksno, saj se na tržišču poleg klasičnega električnega in plinskega štedilnika pojavljajo tudi na primer indukcijski, steklokeramični in celo takšni, ki uporabljajo več kot en vir energije za svoje delovanje. Preberite si prednosti in slabosti vsake vrste štedilnika in se odločite, kateri štedilnik kupiti glede na to, kateri bo najbolj ustrezal vašim željam in potrebam.

Kombiniran štedilnik 4 plin 2 elektrika ali v katerikoli drugi kombinaciji plinskih in električnih plošč vam bo močno olajšal kuhanje, saj ponuja več funkcij za pripravo popolnega obroka, poleg tega pa vas lahko z različnima tipa kuhališč reši iz resnih zagat, ki lahko negativno vplivajo na pripravljeno hrano in vaše veselje do njenega pripravljanja.

kateri-stedilnik-kupiti

Želite individualno ponudbo?

Pridobite si popolnoma brezplačno in neobvezujočo ponudbo še danes!

Plinski štedilniki so še vedno prva izbira pravih gurmanov in profesionalnih kuharjev, saj omogočajo izjemno natančno nadziranje temperature. Enostavno je hitro znižati ali hitro zvišati temperaturo, odprti plamen pa s svojo velikostjo daje vsaj približen vizualni vtis o tem, kako vroča je posoda. Temperatura je ves čas konsistentna in kot že omenjeno jo je mogoče hitro in natančno regulirati. Na plinskem štedilniku lahko kuhate tudi, če vam zaradi nevihte ali česa podobnega kdaj slučajno zmanjka elektrike.
Po drugi strani pa so plinski štedilniki lahko precej dragi, ceno pa še dodatno napihne izbira stilsko dovršenega števila. Ima veliko utorov in vdolbin, ki jih je lahko prava muka čistiti, če posebej, če vam primanjkuje časa. Če niste priključeni na omrežje za dobavo naravnega plina ali če ne morete za seboj nositi težkih jeklenk, potem plinski štedilnik ni najboljša izbira za vašo kuhinjo.

Nekoliko staromodni električni štedilniki so odlični za tiste, ki bi radi pri nakupu štedilnika prihranili nekaj denarja in ga vložili drugam. Segrevamo ga lahko do različnih temperatur. Če kuhate izključno v litoželeznih, kamnitih ali steklenih posodah, je električni štedilnik prava izbira za vas. Odprt plamen lahko namreč nekatere posode poškoduje, druge pa na štedilnik, kot je na primer indukcijski, sploh ne »primejo«. Z uporabo električnega štedilnika se izognete obema negativnima scenarijema. Popravilo je enostavno, saj lahko zamenjamo poškodovane gorilnike.
Kar se tiče porabe energije, so klasični električni štedilniki dokaj dobri, a obstajajo še mnoge druge, boljše možnosti. Ravno tako verjetno ne bo prva izbira za nekoga, ki želi, da njegov štedilnik ni le funkcionalen, temveč v kuhinji igra tudi estetsko vlogo. Videz klasičnih električnih štedilnikov bi nekateri poimenovali klasičen in brezčasen, drugi pa temu rečejo – dolgočasen. Ravno tako je, da vam na električnem štedilniku zavre voda, potrebna kar dobršna mera potrpežljivosti. Če se torej sprašujete, kateri štedilnik kupiti, da boste lahko čimmanj časa preživeli v kuhinji, klasični električni štedilnik verjetno ni pravi za vas.

Steklokeramična kuhalna plošča je primerna za vse tiste, ki si želite ohraniti funkcionalnost klasičnega električnega štedilnika, a vas moti na primer zamudno čiščenje. Ravna ploskev steklokeramične plošče ponuja enostavno čiščenje in še večjo energetsko učinkovitost, zato predstavlja idealen odgovor na vprašanje, kateri štedilnik kupiti, če radi kuhate na elektriko ali pa nimate druge možnosti, pa vas preveč motijo negativne lastnosti klasičnega električnega štedilnika.
Po drugi strani pa je tudi dober odgovor na vprašanje, katerega štedilnika ne kupiti, če ste precej nerodni. Zaradi svoje zasnove in materiala, iz katerega je izdelan tak štedilnik, lahko hudo poškodujete celotno ploščo, če vam na štedilnik kaj pade oziroma če pretrdo odložite posodo. Čeprav je čiščenje enostavno, pa se lahko na takšni plošči v primeru zanemarjanja umazanija nabere do te mere, da poškoduje površino kuhalne plošče in jo naredi razpraskano in motno.

Če se sprašujete, kateri štedilnik kupiti, da boste lahko okusne obroke pripravljali hitro in enostavno, je indukcija zagotovo pravi odgovor. Če se sprašujete, kateri štedilnik kupiti, da boste prihranili pri elektriki, ravno tako. Pri indukcijskem štedilniku se posoda segreva neposredno, ne preko medija (ki je običajno površina, na kateri posoda stoji), zato tak štedilnik porabi manj energije. Temperaturo je mogoče nadzorovati izredno natančno, poleg tega pa se tak štedilnik hitro segreva in ohlaja. Segreva se samo tisti del, ki je v stiku s posodo, zato ni možnosti, da bi se opekli, če se ponesreči dotaknete štedilnika.
Ker je tehnologija indukcijskih štedilnikov relativno nova, to zaenkrat še pomeni višje cene. Ker se segrevajo tako hitro, se vam vsaj na začetku, ko se na štedilnik še privajate, lahko večkrat zgodi, da boste hrano zažgali. Če ste prej za kuhanje uporabljali posodo iz materialov, ki ne deluje na indukciji, boste morali ob nakupu novega štedilnika zamenjati tudi vse posode.

Kateri štedilnik kupiti, če želite v svoji kuhinji združiti pozitivne lastnosti dveh tipov štedilnikov? Kombinirani, seveda. In kateri štedilnik kupiti, če želite biti brez skrbi v primeru, da ostanete brez enega vira energije? Odgovor je isti. Kombinirani štedilniki vam omogočajo, da lahko kuhate tako s plinom kot z elektriko, kombiniran štedilnik pa pomeni tudi, da pečica deluje na drug del energije kot kuhalna površina.
Slabost kombiniranega štedilnika pa je v tem, da morate v primeru, da se vam ena polovica pokvari, delati samo s polovico štedilnika ali pa zamenjati cel štedilnik.
Po branju zgornjega prispevka ste dobro opremljeni z vsemi informacijami, tako da se boste zdaj lahko brez težav odločili, kateri štedilnik kupiti.