Plinski štedilnik

Kako je plinski štedilnik našel svoje mesto v sodobni kuhinji?

Brez slabe vesti lahko rečemo, da je štedilnik najpomembnejši kuhinjski element vsakega gospodinjstva. Je naprava, ki običajne sestavine spremeni v pregrešno dobre jedi. Dejstvo pa je, da se je tekom časa spreminjala podoba kuhinj in tudi vrsta štedilnikov. Čeprav so plinski štedilniki veljali za sinonim kuhinj v drugi polovici prejšnjega stoletja, jih danes najdemo v vse več sodobnih kuhinjah. Zato smo poiskali nekaj razlogov, zakaj ima plinski štedilnik vse pomembnejšo vlogo pri opremljanju sodobne kuhinje.

Očitek, ki je v preteklih letih letel na plinski štedilnik pa je čiščenje. V preteklosti je bilo čiščenje plinskega štedilnika res prava muka. Toda to se je do danes spremenilo. Proizvajalci plinskih štedilnikov se namreč zavedajo, da je edina pot izboljšave nekega izdelka, odprava napak, ki potrošnike odvrača od njegovega nakupa.

Tako so plinski štedilnik spremenili z vidika dizajna, materialov, varnosti, posledica vsega tega pa je tudi lažje in enostavnejše čiščenje. Glavna zasluga tu gre predvsem izbranim materialom, ki preprečujejo, da bi se koščki hrane, ki med navdušenim kuhanjem pobegnejo iz lonca, trdovratno prižgali na njih. Tako lahko po zaključenem kuhanju, plinski štedilnik le enostavno obrišete s krpo, saj hrana ne bo trdovratno pritrjena na kuhalno površino.

Plinski štedilnik je zagotovo edini štedilnik, ki mu je uspelo ohraniti svoje mesto v kuhinji skozi več desetletij. Skrivnost se skriva v tem, da so tekom let, ohranjali njegove pozitivne lastnosti in izboljševali njegove slabosti. Tako je današnja podoba plinskega štedilnika konkurenčna ostalim vrstam štedilnikov, čeprav jih v stilu in dizajnu zagotovo prekaša. Če si torej želite štedilnik, na katerem lahko pripravljate kakovostno hrano, je varen za uporabo, enostaven za čiščenje, hkrati pa bo njegov dizajn  dal piko na i vaši prenovljeni kuhinji, je plinski štedilnik prava izbira za vas.

plinski stedilnik

Želite individualno ponudbo?

Pridobite si popolnoma brezplačno in neobvezujočo ponudbo še danes!

Izbira vrste štedilnika je zagotovo ena izmed pomembnejših odločitev pri načrtovanju nove kuhinje. Zato je prav, da izberete takega, ki vam bo ustrezal ne le z vidika vizualnosti in elegance, temveč tudi z vidika uporabnosti, enostavne uporabe in kakovostne priprave hrane.

Prav kakovost pripravljene hrane bi nam moral biti pomemben kriterij pri izbiri štedilnika, saj je glavni razlog, da kuhamo doma največkrat ta, da želimo svojim domačim ponuditi zdrave in kvalitetno pripravljene jedi. Plinski štedilnik je zagotovo izhodišče za kvalitetno pripravljeno hrano. Hrana, pripravljena na plinskem štedilniku, bo namreč imela bolj pol okus, ki je posledica delovanja štedilnika. Temperaturo na plinskem štedilniku namreč reguliramo z večanjem, oziroma manjšanjem plamena, posledica česar so manjši temperaturni preskoki, ki bi imeli negativen vpliv na ohranjanje hranil v jedeh.

Ker je v preteklosti veljalo, da je plinski štedilnik nevaren, še posebej, če imate v hiši majhne otoke, so se razvijalci tovrstnih štedilnikov prednostno posvetili temu področju. Tako ima plinski štedilnik danes tudi z varnostnega vidika popolnoma drugačno podobo, kot jo je imel 20 let nazaj.

Pri zagotavljanju čim višje varnosti so se osredotočili predvsem na nekontrolirano uhajanje plina, ki je bilo v preteklosti posledica vrtenja stikal ob odstotnosti prižiga plamena. Danes imajo zato plinski štedilniki vgrajena varovala, ki onemogočajo nenadzorovano uhajanje plina. Nekateri štedilniki pa imajo še dodatna varovala za otroke, ki jim popolnoma preprečujejo, da bi v odsotnosti staršev vrteli stikala.

Pa ne le zaradi majhnih otrok, tudi zaradi nas, da se kdaj ne spozabimo in po nesreči obrnemo ročko ter pozabimo prižgati plamen, so varnostne zapore odlična rešitev, da v hišo ne bi nevede spuščali ogljikovega monoksida in povzročili zastrupitev.

Pomembnejši razlog, da je plinski štedilnik ohranil pomembno vlogo tudi v sodobni kuhinji, pa je dizajn. Z razvojem štedilnikov so plinski štedilniki dobili podobo, ki se brez težav zliva s podobo moderne kuhinje.

Svoje mesto je našel še posebej v kuhinjah, ki jim je blizu industrijski, vintage ali skandinavski stil. Štedilnik na plin ima namreč to pozitivno lastnost, da lahko vsaki kuhinji da poseben pečat. Ni namreč preprosta ravna plošča, ampak je nekaj več.  Zato je nepogrešljiv v kuhinjah vseh tistih, ki prisegajo na dovršen videz svojega gospodinjstva.

Ne le v sodobni, plinski štedilnik s svojim dizajnom prav tako lahko kraljuje tudi v klasično opremljeni kuhinji. Dandanes imate na voljo že  toliko različnih modelov plinskih štedilnikov, da se je že kar težko odločiti, katerega izbrati za svojo kuhinjo.

Toda če si želite klasično opremljene kuhinje, ki bi združevala moderne smernice, hkrati pa vzbujala nostalgijo in pričarala vzdušje doma, je plinski štedilnik prava izbira. Ne le zaradi svojega moderno-nostalgičnega videza, temveč tudi zato, ker bo med pripravo jedi na plinskem štedilniku vaš dom zopet zadišal po domačem. Plinski štedilnik hrane namreč ne uničuje z velikimi temperaturnimi preskoki, zato hrana obdrži boljšo aromo. Kar spomnite se, kako dobro je vedno dišalo v babičini kuhinji, ki je imela plinski štedilnik.