Štedilnik na plin ali elektriko?

Štedilnik na plin ali elektriko? Katera možnost je za vas najboljša?
Kupujete štedilnik, pa ne veste, za katero od mnogih opcij, ki so danes prisotne na tržišču, bi se odločili? Dve klasični izbiri sta štedilnik na plin ali elektriko. Obe imata seveda svoje prednosti in slabosti, na podlagi katerih lahko pretehtate, katera od opcij je najbolj primerna za vas in vašo kuhinjo.

Štedilnik na plin ali elektriko in njune prednosti:

Vrhunski kuharji, izpod rok katerih nastajajo čudovite in kompleksne jedi, prisegajo na plinske štedilnike. Zakaj? Pri plinskem štedilniku je vir toplote odprt plamen, ki posodo hitro segreje, poleg tega pa omogoča izredno precizen nadzor nad temperaturo, saj lahko dejansko vidite plamen in lahko prilagajate njegovo velikost – in to zgolj z obračanjem gumba. Tudi po kuhanju lahko posodo brez težav pustite na štedilniku, saj za razliko od električne kuhalne plošče, ki je tudi ugasnjena še dolgo vroča, plinski štedilnik ugasnjen ne oddaja več nobene toplote in tako ni bojazni, da bi se vam na ugasnjenem štedilniku kaj prismodilo.

Danes ima večina električnih štedilnikov gladko površino, ki jo je enostavno očistiti, če vam slučajno med kuhanjem prekipi iz lonca. Primerni so za tiste, ki ne preživijo veliko časa v kuhinji, saj zagotavljajo stabilno podlago za lonce in ponve, medtem ko površina plinskega štedilnika ni gladka in se zato poveča možnost, da ponesreči kaj prevrnete z nje

Ko se odločate, ali kupiti štedilnik na plin ali elektriko, je dobro imeti v mislih tudi vizualni aspekt. Čeprav danes tudi plinski štedilniki obstajajo v izjemno modernih izvedbah, se običajno ponašajo z bolj rustikalnim videzom, ki se lepo vklopi v kuhinjo, ki je cela opremljena na ta način.

Če pa je vaša kuhinja opremljena sodobno, minimalistično ter polna bele in črne ter ravnih linij, lahko njen videz čudovito nadgradi štedilnik na elektriko. Novejše variante nimajo klasičnih dveh ali štirih okroglih plošč, temveč se ponašajo s sodobnim dizajnom – eno gladko stekleno ploščo, na kateri so z linijami nakazana kuhališča.

plinski stedilnik

Želite individualno ponudbo?

Pridobite si popolnoma brezplačno in neobvezujočo ponudbo še danes!

Štedilnik na plin ali elektriko – na kaj morate biti pozorni:

Štedilnik na elektriko ni za območja, kjer pogosto zmanjkuje elektrike. Če živite na območju, kjer je električno omrežje nestabilno, je dilema, ali izbrati štedilnik na plin ali elektriko, nekoliko manjša, saj boste pri električnem štedilniku vsakokrat, ko pride do izpada električne energije, ostali tudi brez možnosti kuhanja. V tem primeru je boljša opcija plinski štedilnik, saj deluje tudi tedaj, ko ni elektrike.

Za štedilnik na plin potrebujete plinski dovod ali jeklenke. Ta faktor pogosto pretehta pri ljudeh, ki se odločajo, ali kupiti štedilnik na plin ali elektriko. Plinski štedilnik je najbolj praktičen na območjih, kjer imate v kuhinjo speljan plinski dovod, na katerega lahko priklopite štedilnik. Če dovoda nimate, boste morali kupovati plinske jeklenke – težava pri teh pa je, da so precej težke in nerodne za prenašanje, zato so manj primerne za starejše in tiste, ki težko prenašajo večje fizične obremenitve.

V eMundii lahko dobite tudi kombinacijo obojega.
Če se ne morete odločiti, ali si želite štedilnik na plin ali elektriko, vam v trgovini eMundia polagamo na srce, da vam ni treba izbirati. Z nakupom kombiniranega štedilnika pridobite pozitivne lastnosti obeh variant in lahko kuhate tako, kot si v tistem trenutku zaželite. Ste vajeni kuhanja na električnem štedilniku, a želite imeti tudi druge možnosti v primeru, da ostanete brez elektrike? Vam je za kuhanje ljubši plin, a v poletni vročini veliko zračite kuhinjo in vam prepih vedno ugasne plamen? Se okoli vas vedno smukajo otroci, ki mimogrede prevrnejo posodo s štedilnika, zato vam je všeč stabilnost električnega štedilnika, a kdaj pa kdaj radi pripravite tudi kakšno kompleksno jed, ki zahteva strog nadzor nad temperaturo štedilnika? V vseh teh situacijah vam bo koristil kombiniran štedilnik, saj boste lahko izbiro energenta prilagodili trenutni situaciji.

Pri obeh morate paziti na optimalen izkoristek energije. Naj bo štedilnik na plin ali elektriko – oba najbolje delujeta, če je vir toplote (plamen ali električno kuhališče) v neposrednem stiku s posodo, ki jo želite segreti. Pri električnem štedilniku se segreje celotno kuhališče, zato morate vedno paziti, da nanj ne postavite posode, ki je manjša od kuhališča. Vsa energija, ki se ne prenese neposredno v posodo, bo izgubljena. Enako je pri plinskem štedilniku – če plameni segajo preko dna posode, potem po nepotrebnem porabljate plin, saj se posoda ne bo segrela tako, kot bi se morala.

Boste torej izbrali štedilnik na plin ali elektriko – ali pa morda kombinacijo obojega? Za nekatere je odločilen faktor možnost natančnega nadzora nad temperaturo, spet drugi izbirajo na podlagi tega, katera vrsta štedilnika se bo vizualno najlepše vklopila v estetiko kuhinje. Dejstvo pa je, da lahko v trgovini eMundia dobite štedilnik, ki vam bo zagotovo ustrezal.